torsdag 12. november 2009

Herre Gud, ditt dyre navn og ære

Så er vi i gang med bloggen igjen, og i dag skal vi fortelle om Petter Dass og den meste kjente salmen han har skrevet; Herre Gud, ditt dyre navn og ære. For å høre salmen, klikk her. Dette er fra Sverige i 2005 sunget av Sissel Kyrkjebø. For å lese teksten kan du klikke her.

Salmen er en meget kjent salme fra Barokk-perioden (1600-tallet). Selve salmen ble skrevet i 1698.
Salmen sitt opprinnelige navn er "Helliget vorde ditt navn" som er andre linje i gamle Fader Vår (La ditt navn holdes hellig - Fader Vår i dag). Dette

Vi kan se at salmen er fra barokken grunnet overdrivelse og kontraster i teksten. Dette er et veldig typisk trekk for denne tiden. "Gud er Gud om alle land lå døde" er en overdrivelse. Alle land lå ikke døde, men bildet viser at Gud er sterk og hersker over verden.
Salmen er bygd opp ved hjelp av rim- og rytmemønster. Språket i salmen er ikke så typisk barokk som mange andre litterærirske verk fra den tiden. Her er språket litt enklere og lettere.

Denne salmen er jo noen år gammel, og akkurat som Bibelen har det blitt noen forandringer. Melodien flest kjenner til i dag er ikke lik den originale som Petter Dass skrev.

Kilder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar