mandag 15. februar 2010


Johan Herman Wessel

Johan Wessel var en kjent norsk forfatter som ble født i 1745 i Akershus. Han gikk latinskolen i Oslo, og da han var ferdig med studiene reiste han til København for å studere videre på universitet der.

I 1772 var Wessel med og grunnla Det Norske Selskab (En klubb for utenlandske studenter). Det var danske studenter som var medlemmer av det norske selskap. Klubben bestod kun av menn, og de holdt til på madam Juels kafé i Sværtegade. Møtene bestod av taler, sang, diskusjoner og alkoholinntaket var høyt.

Johan Wessel er kjent for sine mange dikt og komedier. Noen av disse er ”Kjærlighet uten strømper”, ”Herremanden” og ”Smeden og Bageren”.

Smeden og bageren er et dikt som handler om en smed som drikker full og slår en mann i hodet så han dør. Han blir stilt for retten, men i og med at de kun har en smed i byen, henretter de en av de to bakerne i byen. Av dette diktet kommer ordtaket ”å rette baker for smed”. Det betyr at en uskyldig mann blir straffet for en annen manns handlinger. Måten Johan Wessel skriver på gjør hele diktet komisk ved at han bruker ironi, og bildene som følger med gir deg et bilde på hvordan hele handlingen gikk til. Måten han fremstiller rettsapparatet på er at han sier at det er ikke så farlig hvem som blir straffet, bare noen blir det.


http://snl.no/Johan_Herman_Wessel

http://www.skoletorget.no/abb/nor/Dikt/Wessel_om.htm

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar